Bygg positiva Relationer: Nyckeln till ett Lyckligt och Hälsosamt Liv
I de flesta människors liv är goda relationer avgörande för lycka och hälsa. För många av oss står romantiska relationer högst upp på listan. Att bygga relationer som är hälsosamma och positiva är nyckeln till vår sexuella hälsa och välmående. Men när det kommer till denna viktiga livsfärdighet känner många av oss oss inte förberedda. Det goda nyheten? Det är aldrig för sent att lära sig.
Hur ser en hälsosam sexuell relation ut?
För att bygga en hälsosam relation måste du först veta hur en bra relation ser ut. En positiv relation har oftast de sju ingredienser nedan, men det kan ta tid att utveckla vissa av dessa kvaliteter, såsom "känsla av en intim koppling" med en partner.
-
Respekt: Båda respekterar varandra. Det innebär att du respekterar varandras värderingar, önskningar och behov. Du känner att dina åsikter - om vad som är okej och vad som inte är okej i en relation - alltid tas hänsyn till.
-
Trygghet: Du litar på att din partner inte kommer att göra något för att fysiskt eller emotionellt skada dig, även när de är upprörda eller arga på dig.
-
Närhet: Du känner att din partner känner "den riktiga dig", och du känner verkligen din partner. Du kan vara era sanna jag.
-
Öppenhet och ärlighet: Du håller inte dina känslor inom dig. Du pratar öppet med din partner, även om det är något de kanske inte vill höra.
-
Balans: Ni båda känner att ni har lika mycket makt i relationen. En person bör inte ha all kontroll mestadels - eller hela tiden.
-
Konstruktiva konflikter: Ja, du läste rätt. Att vara i en hälsosam relation innebär att det är okej om ni inte är överens med varandra.
-
Lycka: Alla relationer kräver arbete och uppmärksamhet, men det bästa tecknet på en hälsosam relation är att den gör dig lycklig mestadels av tiden.
Gör det till verklighet: Tips och råd
Att bygga ett hälsosamt partnerskap är en tvåvägsgata, och det sker inte över en natt. Kom ihåg att eftersom människor inte är perfekta är relationer heller inte 100% perfekta. Men dessa tips kan hjälpa dig (och din partner) att skapa och upprätthålla en bra och tillfredsställande relation.
1. Uppmuntra och stödja varandra: Bra partners kommer att uppmuntra dig, fira din framgång och erbjuda extra stöd om du känner dig nere eller ledsen. De kommer att stärka dig istället för att nedvärdera dig genom kritik eller påpeka dina brister.
2. Var pålitlig: Att vara en god partner innebär också att du är pålitlig och går att lita på. När du säger att du ska göra något, gör du det - och du förväntar dig samma sak av din partner. Om du inte kan lita på din partner kan du känna oro, osäkerhet eller ilska. Du förtjänar att känna dig bättre.
3. Var stolta över varandra: Ge komplimanger och beröm för framgång. Om din partner får en befordran på jobbet eller får bra betyg i skolan, säg "Bra jobbat och grattis!" även om du känner dig lite avundsjuk.
4. Fatta beslut tillsammans: När du beslutar hur ni ska spendera er tid tillsammans, kom överens om att ni båda får välja en aktivitet.
5. Stödja varandras val: Om din partner nyligen slutade sitt jobb för att gå tillbaka till skolan och du tycker att det är galet att spendera så mycket pengar, erbjuda stöd istället för att ifrågasätta deras beslut.
6. Var där när din partner mår dåligt: Planera en extra rolig dejt för att visa att du bryr dig.
7. Ge komplimanger och konstruktiv feedback: Om du vill säga till din partner att de gör något du inte gillar, gör det snällt och lugnt. Erbjud gärna en alternativ lösning och kom ihåg att ge minst en komplimang samma dag, och kanske till och med fler.
Värdera skillnader och likheter: En del av vad som gör en relation spännande är att det finns två olika personer med unika egenskaper i den. Om vi ville ha någon precis som oss själva, kunde vi bara umgås med oss själva, ensamma.
1. Var intresserad och lyssna på din partner: När ni träffas för middag, fråga först om din partners dag och dela taltiden. Dvs., dominer inte samtalet genom att prata om dig själv hela måltiden.
2. Värdera varandras unika egenskaper: Även om du är mycket mer social, pressa inte din partner att delta i alla sociala evenemang på din lista.
3. Sätt av tid för "dejt" varje vecka: Om ni båda har varit väldigt upptagna nyligen, sätt er ner med en kalender och boka tid bara för er två. Det kan vara några timmar, en utekväll eller en hel dag.
4. Planera roliga, varierande dejter: Var kreativa. Det finns många roliga saker ni kan göra tillsammans, som vandring, promenader, cykling, besök i parken, bio eller konsert, äta ute eller arbeta med hobbyer eller projekt.
Kom ihåg, en person eller en relation kan aldrig uppfylla alla dina behov. De flesta partners vill inte känna sig tvingade att tillbringa varje vakna timme tillsammans. Och de flesta av oss gynnas av tid och utrymme för oss själva.
1. Fortsätt med en hobby du gillar även om din partner inte är intresserad.
2. Sätt av tid varje vecka för nära vänner och familj (i person eller över telefon).
3. Pressa inte din partner att ge upp vänner eller familj eller ändra planer.
4. Förvänta dig inte att din partner ska vara ALLT för dig.
I hela din relation, håll koll på din partner om vad de gillar och ogillar. Tillsammans kan ni besluta att prova nya saker. (Se Åtgärdssteg 3 för fler tips om att prata om sexuella begär.)
Hur vi uttrycker intimitet och våra sexuella känslor kan förändras, särskilt om vi har varit tillsammans länge eller när vi blir äldre. Och din sexuella aptit kan öka eller minska vid olika tidpunkter i ditt liv.
Andra former av fysisk beröring kan vara (eller bli) lika viktiga som själva sexakten. Att röra vid varandra på olika sätt, kela och vara kamrater kan också hålla saker sensuella.
Ibland har par olika sexdrifter. Om din partner vill ha mindre sex än tidigare betyder det inte nödvändigtvis att de inte längre är intresserade av dig. Det är bäst att öppet diskutera dina bekymmer med din partner och försöka hitta en lösning som fungerar och får er båda att må bra.
1. Pressa inte din partner att göra något de inte känner sig bekväma med.
2. Oroa dig inte så mycket för hur mycket sex ni har. Om ni båda är lyckliga och känner er nära varandra men har mindre sex över tid, istället för att oroa er över "vad detta betyder," påminn varandra om att många par har mindre sex över tiden. Eller så kan mängden sex ni har variera.
3. Fråga din partner om de vill prova något nytt. Om du och din partner vanligtvis har sex på samma sätt varje gång, fråga om de vill prova något som inte är en del av ert nuvarande "sexuella schema."
4. Diskutera och hantera olika sexdrifter. Om du vill ha sex oftare än din partner, fråga vad du kan göra annorlunda för att sätta igång dem. Diskutera också vad du ska göra när du är på humör men de inte är det, eller vice versa.
5. Utöka din uppfattning om intimitet. Utöver samlag kan ni diskutera andra sätt att vara sensuella, som hur ni båda vill bli rörda och kyssda. Det finns en stor meny därute.
6. Ta itu med eventuella sexuella problem eller bekymmer (som sexuell funktion, smärta under sex eller relationens bekymmer). Diskutera eventuella sexuella problem eller bekymmer med din vårdgivare och/eller en sexterapeut. De kan föreslå olika mediciner och/eller terapier för att hantera dessa bekymmer.
Ibland kommer dina behov inte att matcha din partners behov. När detta inträffar, försök att hitta en lösning som fungerar för er båda. Det är sant att du inte bör kompromissa när det gäller vissa grundläggande behov (som att känna sig älskad, känna sig fysiskt säker och praktisera säkrare sex). Men att vara i en relation innebär att balansera två människors önskningar.
Tänk på dina behov: Om du har känt dig lite olycklig i din relation och inte vet varför, fråga dig själv: "Vad gör min partner som får mig att må bra? Vad får mig att må dåligt? Vad har jag gillat i mina andra relationer? Vad har jag ogillat? Och vad får mig att känna mig trygg och älskad?"
Var specifik om vad du vill: Om du önskar att din partner var mer intresserad av ditt liv istället för att säga "bete dig mer intresserad", kan du säga: "Ibland känns det som om vi bara pratar om vad som händer i ditt liv. Jag skulle verkligen vilja att du ställde fler frågor om min dag."
Advokera för vad du vill ändra på ett positivt sätt: Du vill att din partner ska spendera mindre tid på sin telefon (skicka meddelanden, posta). Förklara hur mycket du gillar att tillbringa tid tillsammans, men du känner ibland att du blir ignorerad. Föreslå att ha några "telefonfria" timmar.
Försök kompromissa när ni inte kan komma överens: Du är en social fjäril som älskar att ha helgerna fulla med aktiviteter med vänner. Din partner föredrar att tillbringa tid ensam med dig. Så kompromissa - sikta på en kväll med bara er två och en kväll med vänner.
Det är bäst att undvika att kalla varandra namn och göra globala attacker mot din partners karaktär. Undvik också att säga saker bara för att göra din partner arg eller såra deras känslor. Även när du är arg bör det finnas en gräns som du inte korsar. Och det är bäst att inte göra tomma hot om att lämna relationen bara för att uppröra din partner.
Ingen är perfekt, och vi gör alla misstag. Så det är viktigt att be om förlåtelse när du gör fel och att be din partner om att förlåta dig. (Men om du tror att beteendet är misshandel krävs en annan handlingsplan - läs mer om misshandelsvarningssignalerna.)
I de flesta argument kan du vanligtvis hitta någon gemensam grund. Arbeta tillsammans för att hitta en lösning som ni båda kan komma överens om. Att bygga en hälsosam relation är en process, och sunda diskussioner är en del av den. De kan hjälpa dig att bättre förstå och tillfredsställa varandras behov.
Ibland, efter ett argument, kan du fortfarande känna dig lite arg. Om ni båda har sagt vad ni ville säga är det bäst att försöka släppa ilskan och gå vidare. Några lösningar som kan fungera? Ge varandra lite utrymme och tillbringa en timme med något du själv gillar. Eller gör något roligt tillsammans, som att ta en promenad. Ni kanske ger varandra en kram. Även om det inte verkar lockande vid den tiden, kommer du förmodligen att känna dig lite bättre och lite närmare.
Riktigt lyssna och upprepa vad du hör. Om du argumenterar med din partner, istället för att försöka få fram alla dina poäng, lyssna först på vad de säger. Upprepa sedan vad du har hört för att säkerställa att du har rätt.
Börja med "Jag"-uttalanden som förklarar hur din partners handlingar får dig att känna dig. Du är upprörd över hur lite tid din partner tillbringar med din familj. Istället för att säga "Du bryr dig inte alls om min familj," säger du "Jag skulle verkligen vilja att du tillbringar mer tid med mig och min familj. Det är mycket roligare när du är där."
Fokusera på specifika saker istället för att använda etiketter eller namn-sättning. Din partner gillar att posta avslöjande bilder på Instagram. Istället för att säga "Det verkar som om du bara vill ha uppmärksamhet," säger du "Jag gillar inte när du postar avslöjande bilder av dig själv. Det får mig att känna mig obekväm."
Hitta en lösning på argumentet. Du är arg över att din partner ofta kommer hem sent på natten utan att säga något i förväg. Så ni kommer överens om att meddela varandra när ni planerar att komma hem och att ringa om du kommer att bli mer än 15 minuter sen.
När det kommer till den digitala världen, tänk på vad som får dig att känna dig bekväm och vilka gränser du vill sätta. Diskutera dem sedan med din partner och skapa en "digital" överenskommelse.
Denna överenskommelse kan inkludera hårda och snabba regler, som att inte posta avslöjande bilder. Det kan också inkludera allmänna riktlinjer, som att inte skicka flera meddelanden när du är ute med vänner. Om andra bekymmer uppstår under er relation, kom överens om att diskutera dem och uppdatera överenskommelsen vid behov.